INTERVJUER/REPORTASJER

Storfeskolen er best sammen med andre

Ni bønder fra Rissa produsentlag gjennomfører den digitale Storfeskolen i lag. I november skal de som ferske cand. KU-kandidatene på tur til Store Ree for omvisning, middag og diplomutdeling.

Rasmus Lang- Ree

Fra venstre: Elisabeth Vågen Hidle, Ingvild Alseth, Anders Brødreskift, Espen Denstad, Ole Otto Grønning, Jostein Vemundstad, Volodymyr Morochynskyi. Håkon Sveaas Skrødal (innfelt) hadde dratt til tannlegen før bildet ble tatt.

Foto: John Olav Neraunet

John Olav Neraunet forteller til Buskap at det var Geno-kontakten i produsentlaget som spurte om det var interesse for å gjennomføres Storfeskolen som gruppe. Det endte med at ni meldte seg og alle er fullt bestemt på å gjennomføre alle modulene.

Hvordan legger dere opp dette?

– Vi rullerer på å møte hos hverandre, svarer John Olav. – Da har vi fjøsgjennomgang, matservering og så viser vi Storfeskolen på storskjerm. Møtene varer fra 12 til cirka 15. Spørsmålene diskuterer vi i fellesskap, selv om vi svarer hver for oss. Det vi ikke rekker blir hjemmelekse til neste gang.

Hvorfor tar dere storfeskolen?

– Vi ønsker å være framme i skoa som melkeprodusenter. Det er viktig å skaffe seg mer kunnskap og ikke minst annen kunnskap enn en hadde fra før hvis en skal forbedre drifta.

Hvordan er erfaringen etter tre samlinger?

John Olav Neraunet tror det kan bli lettere å være veterinær til bønder som har gått Storfeskolen fordi de har fått grunnleggende kunnskap om blant annet dyrehelse.

Foto: Elisabet Meyer Neraunet

– Jeg synes det fungerer meget bra å gjøre dette sammen med andre, slår John fast. – Det blir diskusjoner og erfaringsutveksling som en går glipp av når en sitter alene foran skjermen. Vi går grundig inn i spørsmålene før vi svarer og oppdaget faktisk et tilfelle der vi måtte svare feil for å få godkjent svaret!

Hva synes dere om innholdet i storfeskolen og at den er digital?

– Helt suverent med en webløsning! Det er fleksibelt, og du får så mange muligheter til å svare som du ønsker. Men i gruppa er vi nøye på å diskutere oss fram til riktig svar og ikke bare svare i hytt å pine til en får rett. Det faglige nivået synes vi er bra.

Et råd til andre?

– Jeg vil meget sterkt anbefale å ta Storfeskolen som gruppe, sier John med overbevisning. – Vil si det så sterkt at jeg vil fraråde å ta den alene. Om dere er bare to så hjelper det, men noen flere er bedre. Største plusset med å være flere er alle erfaringen som kommer fram – og ikke minst å få høre om det som ikke fungerte hos andre. Turen til Store Ree ser vi fram til og tror det blir en fin avslutning på Storfeskolen.

Les mer om storferskolen

geno.no/kurs-og-aktiviteter/storfeskolen-cand.ku/ buskap.no->2024/1->Organisasjon->

Hele Storfeskolen er nå tilgjengelig som nettkurs.